Het verschil tussen pruimtabak, kauwtabak, snuiftabak en Snus

Je hoort steeds vaker diverse soorten tabak voorbijkomen. Zo is er pruimtabak, snuiftabak, kauwtabak en zuigtabak. Ook de term snus past tegenwoordig in het rijtje. Maar wat zijn nu de verschillen tussen de verschillende soorten? In dit artikel lees je er alles over.

Pruimtabak en kauwtabak

Het eerste wat duidelijk wordt wanneer we de verschillen onderzoeken, is de overeenkomst tussen pruimtabak en kauwtabak. Dit is namelijk precies hetzelfde, het heeft enkel een andere naam. Pruim- of kauwtabak is grofgesneden tabak waarop men kauwt of pruimt. Het kauwen van de tabak wordt ook wel pruimen genoemd, het plukje tabak dat men in de mond neemt ‘pruim’. Na een tijdje te hebben gekauwd wordt de tabak uitgespuugd. Hiervoor gebruikt men soms een speciaal bakje (vroeger kwispedoor genoemd) of fles.

Het gebruik van pruimtabak was al bekend bij de Indianen in Amerika. Het kauwen van tabak werd vervolgens overgenomen door matrozen aan boord van de schepen, nadat de marine het roken van tabak aan boord had verboden vanwege brandgevaar. In de loop van de 19e eeuw werd het gebruik van pruimtabak steeds vaker vervangen door het roken van sigaretten, sigaren en pijpen. Toch was ook de vorige eeuw kauwtabak nog steeds opvallend populair bij honkbalspelers binnen de Major League in de Verenigde Staten. Inmiddels is het gebruik hiervan binnen deze tak van sport verboden. Het kauwen van tabak is in de meeste openbare ruimtes niet verboden. Het spugen echter wel, waardoor deze vorm van tabaksconsumptie aanzienlijk is afgenomen.

Kauwtabak is verkrijgbaar in verschillende vormen: als losse bladeren (krom of in strengen), in tabletvorm of in een blikje. Als beginnende gebruiker plaats je de kauwtabak onderin de voorzijde van de mond, tussen lip en ondertanden. Hier blijft de kauwtabak het beste op z’n plaats en zal deze niet snel uit elkaar vallen. Ervaren gebruikers kiezen er vaak voor de tabak tussen de wang en de achterste tanden te plaatsen. Om de tabak op zijn plaats te houden, dien je de tabak gevouwen in de mond te doen en hem vervolgens met de vingers te rollen om de bladeren bij elkaar te houden. Beweeg de tabak vervolgens heen en weer zodat je erop kunt kauwen, vermijd doorslikken. Wanneer je pruimtabak gebruikt, zul je waarschijnlijk veel gaan kwijlen. Dit is een normale reactie op de aanwezigheid van tabak, omdat de oliën ervan in contact komen met speeksel in je mond. Spuug na een tijdje de pruimtabak weer uit.

Pruimtabak heeft net als sigaretten ernstige gezondheidsrisico's. Net zoals bijna alle andere tabaksproducten bevat pruimtabak nicotine, het gebruik ervan is verslavend. Doordat er geen verbranding plaatsvindt, krijgt de gebruiker echter niet de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen. Het risico op longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten is dus kleiner voor gebruikers van rookloze tabak dan voor rokers, maar groter dan voor wie helemaal geen tabak gebruikt.

Snuiftabak

Snuiftabak (ook wel snuff genoemd) is fijngesneden en gedroogde tabak bedoeld om door de neus op te snuiven. Dit komt echter een stuk minder voor dan het gebruik van pruim- of kauwtabak. De tabak is vaak verrijkt met kruiden zoals menthol en eucalyptus. Het snuiven geeft hierdoor een frisse, tintelende sensatie in de neusholten. Door het snuiven van tabak komt ook nicotine in het bloed terecht. Ook voor snuiftabak geldt dat het ernstige gezondheidsrisico’s heeft.

Snus

Een andere vorm van rookloze tabak is snus, ook wel zuigtabak genoemd. Dit zijn kleine zakjes met daarin tabak in de vorm van een vochtig poeder. De zakjes dienen onder de bovenlip gestopt te worden, waardoor de nicotine vervolgens via het slijmvlies in het bloed wordt opgenomen. Snus is afkomstig uit Zweden en is daar ook legaal. In de rest van de Europese Unie is deze vorm van snus verboden. Tegenwoordig zijn er in Nederland en de rest van de EU wel talloze varianten van snus verkrijgbaar zonder tabak. Deze zijn wel toegestaan en worden ook wel nicotinezakjes of nicotine pouches genoemd.

Snus en snuiftabak lijken op elkaar. Het is allebei fijngemalen tabak, vermengd met geur- en smaakstoffen. Het verschil zit hem echter in de soorten geur- en smaakstoffen. Daarnaast is de tabak op een andere manier bewerkt: in snus zit bijvoorbeeld zout, in snuiftabak zit vaak eucalyptus voor het frisse gevoel. De Zweedse snus is gestoomde tabak en snuiftabak is gedroogde tabak.

Zweedse snus lijkt de minst schadelijke vorm van rookloze tabak. Nog minder risico’s heeft het gebruik van de snusvariant zonder tabak. Deze laatste soort wordt dan ook vaak gebruikt om van een rookverslaving af te komen, het is immers een minder schadelijk alternatief voor sigaretten of sigaren. Het gebruik van deze variant van snus is niet gevaarlijk. Wel bevat snus nicotine en kan het dus verslavend zijn. Het is dan ook altijd van belang dan men zich altijd aan de gebruiksaanwijzing houdt en het product met mate gebruikt.

Snus bestellen bij Snus For You

Nicopods bestellen? Dan ben je bij Snus For You aan het juiste adres! Bij Snus For You kun je terecht voor al je soorten nicopods, van bekende merken zoals KillaLyftWhite FoxPabloAceSkruf en 77. Op werkdagen vóór 17.00 uur besteld, de volgende dag in huis!

Bij Snus For You staat de klant op nummer één, wij doen ons uiterste best om je de beste service te bieden. We geven je graag advies en staan klaar om je vragen te beantwoorden. Dit kan via het contactformulier op onze website of via een email. We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.